HOME FIRMA PROJEKTY OFERTA KONTAKT

Next OT swietlica dla dzieci i mlodziezy, Aachen (Akwizgran/Niemcy) 2008

Projekt konkursowy - I miejsce.

Zadanie:

  • Reorganizacja i przebudowa istniejącej już świetlicy – tzw. "OT", mieszczącej się w budynku mieszkalnym wraz z adaptacją dwóch hal na potrzeby dzieci i młodzieży.
  • Pogodzenie potrzeb poszczególnych grup użytkowników: dzieci do lat 10, młodzieży, dziewczyn pochodzących z rodzin muzułmańskich

Lokalizacja

  • Przestrzeń istniejącego budynku na Talstrasse w Aachen Ost - stosunkowo biednej dzielnicy emigrantów.

Idea

  • Podział przestrzeni dla poszczególnych grup użytkowników z możliwością ich kontroli przez wychowawców z jednego miejsca.
  • Wykorzystanie elementów starej fasady, dla zachowania ciągłości historii budynku.
  • Włączenie w realizację projektu podopiecznych świetlicy.

Projekt

  • Świetlica ma za zadanie zaspokojenie potrzeb wszystkich jej użytkowników w sposób kompleksowy. Została więc podzielona na kilka pomieszczeń ze względu na rodzaj aktywności.
    1. Sport – sala – miniboisko do gry w mini koszykówkę, hokeja halowego.
    2. Sala wypoczynkowa, gdzie młodzież ma możliwość posiedzieć na sofach, pograć w piłkarzyki, czy bilard lub odrobić lekcje.
    3. "Pokój Czerwony" dla młodych muzułmanek, które nie mogą przebywać z innymi dziećmi.
    4. Pokój zabaw dla dzieci do ok. 10 lat.
  • Stworzenie przestrzeni-pokoju niem. "AUGE" (oczy), dla opiekunów, skąd możliwa jest obserwacja wszystkich pomieszczeń, w których przebywają wychowankowie, będąca jednocześnie elementem oddzielającym dzieci od młodzieży.
  • Fasada budynku ma za zadanie podkreślić główne wejście do świetlicy, jej pionowe szklane pasy, mają swoje przedłużenie na placu i prowadzą aż do fragmentów wyciętych ze starej metalowej bramy, stających się niejako "pomnikami" i przypominającymi o ciągłości istnienia świetlicy "OT".

Projekt: Joanna Łopatkiewicz, Sebastian Claussnitzer
Inwestor: RWTH Aachen; projekt konkursowy